Drukuj

Po raz drugi uczestniczyliśmy w ogłoszonym przez Zarząd Powiatu Krapkowickiego Festiwalu Dyni gdzie przystąpiliśmy do konkursu na przygotowanie „Stołu Jesiennego”. A na tym stole: bogactwo! Królowały przeróżne stroiki, ozdoby i  jesienne dekoracje. Nie zabrakło tradycyjnych potraw oraz przetworów owocowych i warzywnych, które zwykle przygotowywane są na tę porę roku. Prezentacja połączona była z ich degustacją.

Domowe wypieki z dynią, chleb ze swojskim smalcem i ogórkiem kiszonym z daleka wabiły swoim zapachem i zachęcały do spróbowania. Smakowite kąski znikały w roześmianych ustach odwiedzających nasze stoisko, a przygotowana przez wolontariuszy niezliczona ilość przepisów na smaczne potrawy w topniała szybkim tempie.

Stoisko KSO zostało docenione przez jury konkursu. Zdobyliśmy I miejsce, co uwzględniając silną konkurencję, jest naprawdę dużym osiągnięciem.